Δευτέρα 18 Ιουλίου 2011

Θερμά συγχαρητήρια!

αγαπητή ομάδα,
αξίζετε πολλά συγχαρητήρια! Στείλατε έγκαιρα  όλοι και όλες  τις εργασίες σας και, όπως φαίνεται, δουλέψατε με κέφι και ζήλο στα θέματα που αναλάβατε. Σας προτείνω, επίσης, (κοίτα με τι ασχολείται ο άνθρωπος καλοκαιριάτικα, θα πείτε...) να ρίξετε μια ματιά στις Καλές Διδακτικές Πρακτικές που αναρτήθηκαν σήμερα στην ιστοσελίδα της Μείζονoς Επιμόρφωσης. Θα βρείτε πολλές και ενδιαφέρουσες εργασίες μάχιμων συναδέλφων. Θα ήθελα, επίσης, τα σχόλια και την πολύτιμη κριτική σας για τη δική μας διδακτική πρακτική (Γρόσδος Σταύρος, Γουλής Δημήτρης, Οπτικοακουστικός Γραμματισμός). Όσο για τις υπόλοιπες πρακτικές που σας υποσχέθηκα (δημιουργική γραφή, ποίηση, κόμικς) και οι οποίες δεν εντάχτηκαν στο υλικό του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου, θα σας τις δώσω, φυσικά το Σεπτέμβριο. Καλή συνέχεια στις διακοπές σας!

Σάββατο 9 Ιουλίου 2011

...Το καλοκαίρι, Θεού χαρά!

Αγαπητοί και αγαπητές καλησπέρα!


Σας χαιρετώ από τους πρόποδες του Ολύμπου! Χαίρομαι που οι Κατερίνες της ομάδας μάς κρατούν σε εγρήγορση. Όσον αφορά την ταινία Ο λόγος του Βασιλιά, θα φροντίσω να τη δω οπωσδήποτε το επόμενο διήμερο και σας την προτείνω κι εγώ. Την είχα στα υπόψιν. Άλλωστε με το θέμα "κινηματογράφος" θα ασχοληθούμε αναλυτικότερα από Σεπτέμβρη. Σκέφτομαι μάλιστα να δούμε όλοι μαζί την ταινία L'école buissonnière (1949) ή Το Σκασιαρχείο, που βασίζεται στη ζωή και τις παιδαγωγικές αρχές του μεγάλου Γάλλου παιδαγωγού Célestin Freinet. Κι αυτή θα μας ενδιαφέρει ως ταινία! (καθόμουν πέρυσι το καλοκαίρι 5 η ώρα το πρωί για να τη γράψω από το Cine +...) Όσον αφορά την εργασία, Κατερίνα, μη φοβού! Είμαι σίγουρος ότι θα τελειώσεις έγκαιρα μέχρι τις 15 Ιούλη. Δες τη θάλασσα ως πηγή έμπνευσης για ευφάνταστες δραστηριότητες :-) και καλή δύναμη!
(και ό,τι χρειαστείς εδώ είμαστε).



Για την ταινία και τον Σελεστέν Φρενέ (1896-1966) δείτε, επίσης, παρακάτω:
http://freinet.org/pef/
http://www.syllogosperiklis.gr/ekdiloseis/2011/cine/om_kork.html
http://www.freinet.org/icem/history.htm
http://www.freinet.org/icem/invari_f.htm
http://fr.wikipedia.org/wiki/C%C3%A9lestin_Freinet

Παρασκευή 8 Ιουλίου 2011

οι εργασίες

Βρε παιδιά πώς πάει; Τελειώσατε με τις εργασίες σας;
Εγώ έχω μπλοκάρει πολύ άσχημα. Δεν έχω καθόλου έμπνευση για να γράψω κάτι. Φαίνεται θάλασσα και δουλειά πολύ δύσκολα συνδυάζονται. Αρχηγέ Δημήτρη η 15η του Ιούλη είναι η τελική ημερομινία παράδοσης; Και αν αργήσουμε τι πρόστιμο πληρώνουμε;
Καλό σαββατοκύριακο σε όλους σας, ελπίζω να αρμενίζετε σε θάλασσες!
Κατερίνα Καρανάτσιου

Ο ΛΟΓΟΣ ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΙΑ


Μέσα στη ζέστη του καλοκαιριού, απολαμβάνω τη ραστώνη και όσες ταινίες δεν μπόρεσα να δω στο σινεμά, τις άλλες εποχές του χρόνου με τις τρελές υποχρεώσεις και τις τρελές ταχύτητες της καθημερινότητας που αυτές συνεπάγονται. "Ο λόγος του βασιλιά" είναι η ταινία που μόλις παρακολούθησα. Ένοιωσα ότι μας αφορά σε πολλά επίπεδα. Την προτείνω σε όσους δεν την είδαν τη σεζόν που πέρασε. Πιστεύω ότι έχει σχετική συνάφεια με θέματα που διαπραγματευτήκαμε στο σεμινάριο και αποτελεί πολύ καλή τροφή για σκέψη.

Παρασκευή 1 Ιουλίου 2011

ΤΙ ΜΑΣ ΛΕΝΕ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ...


Είμαι, απογευματάκι του Ιουνίου, σε κεντρικό δρόμο της Καλαμαριάς. Ένα παλικαράκι του Γυμνασίου, περπατά στο δρόμο με τους γονείς του. Αυτό μου μου τραβάει την προσοχή είναι το λευκό φανελάκι που φοράει και κυρίως το μήνυμα που έχει τυπώσει πάνω του:

I WAS BORN
INTELLIGENT
EDUCATION
RUINED ME

Τα σχόλια δικά σας ......